Underscores Theme – Create Your Own WordPress Theme

Underscores Theme LogoDeveloped by Automattic’s code wranglers, underscores theme or _s is out into the wild with its undoubtedly good shape of a clean starter theme with good coding standards and best practices.

The underscores is a good-choice starter theme for both WordPress theme developers and end-users to play with to build a very own better, simple, and awesome WordPress theme.

If you are a theme developer, the underscores theme is a time-saving theme that will give an easy way to go off to theme-developing process. A little works of hacking here and there will return you a new great theme as yours. Yes, this _s theme is born to be hacked. And if you’re a theme developer this super cool _s theme is for you.

For WordPress end-users the underscores theme is the second great-free gift (the first is your copy of WordPress), that gives you a chance to create your own theme. And along with it an opportunity to get yourself into a WordPress theme developer.

With the _s theme there will be no more difficulty of what and how to start completely from scratch, no more a long way of learning and writing complex-hundred lines of php code. Every of this basic-required steps is provided for you in a super simple way by download your own copy of this  _s theme. Sure, I’m not kidding you when I say: It’s easier than making a cup of coffee…

Another great things of this _s theme is that it comes as a your own very personal-taste theme, complete with your new theme’s name, slug, author, author URL and description. I’m sure you’ll be very pride once you get play with it, and find yourself see the details above on your theme source code.

The _s theme is just a starter theme, and it is not supposed to render much. It’s a blank theme, a blank means that you’ll have more freedom on your ways developing it.  It’s a super simple theme with less stuff, that means you’ll have more options for customizing it. Pretend that _s is your white canvas, so you are the artist; draw, create, and modify it to whatever you want with it.

Get Started With The Underscores Theme

Enough for easy talks. It’s time to have fun creating and designing your own WordPress theme, and it’s time to get yourself into a theme developer. What’s a great moment it’ll be then!. So Let’s get started:

  1. Fork or download the _s theme at GitHub, or
  2. Generate your custom  _s theme at Underscores.me

Now, It’s Your Turn

It’s need a lot of works to create and design an awesome WordPress theme. The _s is just a starting point that will make your works more easier. And the rest is your real work that needed to make it. Let’s start it from _s, get yourself work on it, And create an awesome WordPress theme for yourself and user.

Cheers…!

About Sulistyo

a WordPress enthusiast, Jazz and Delta Blues addict, an Indonesian who tend to learn achieving a native-like level of English writing.

9 thoughts on “Underscores Theme – Create Your Own WordPress Theme

  1. maaf mas saya newbie mau nanya, pa ada tutorial untuk underscores theme ini,saya udah download tp kok tampilannya jadi putih blank cmn tulisan2 aja yg ada,mgkn saya bisa dipandu mas

    1. Hallo David,

      Untuk detail tutorial kostumisasi _s theme ini memang tidak ada, tutorial yang ada hanya sebatas bagaimana langkah awal untuk bisa menggunakan theme ini, dimana bisa anda baca di file readme.txt
      Dan bahwa _s theme adalah starter theme atau bisa dikatakan blank theme dimana style.css bawaan adalah hanya berupa starter css / css dasar, sehingga perlu dikostumisasi lagi terutama pada design layout agar sesuai dengan design yang anda inginkan.
      Sebagai bahan referensi kostumisasi css _s theme ini, bisa anda lihat di http://themes.trac.wordpress.org/browser/publish/1.2.3/style.css?rev=22827 untuk kemudian bisa anda pelajari, adopsi, atau kostumisasi sendiri sesuai dengan design anda.

      Thanks for stopping by…..
      Sulistyo

      1. makasih mas atas responnya,
        sorry mas nanya lagi, ada g software ato aplikasi yg bisa convert desain phothoshop ke wordpress theme, ato klo ada panduannya,terus terang aja saya newbie banget,CSS jg g paham,ato klo ada panduan yg lbh mudah dipahami orang awam kayak saya ini,mungkin mas bisa bantu,sorry ya mas banyak nanya…..:)

  2. @David: Untuk aplikasi convert PSD ke WordPress, saya pribadi belum pernah searching mas, kecuali tutor convert psd ke WordPress, dan mas David bisa googling sendiri. Adapun beberapa teman pernah convert psd ke WordPress via aplikasi kalau gak salah nama aplikasinya divine. Dan dari info teman yang pernah coba, convert via aplikasi ini ternyata selain prosesnya (tetap) sedikit tehnikal, juga memiliki beberapa kekurangan terkait keterbasan aplikasi itu sendiri. (sekali lagi: saya sendiri belum pernah coba).

    Untuk awal belajar css mas bisa mulai dari sini http://www.htmldog.com/guides/cssbeginner/
    dan untuk tutorial belajar theming wordpress mas bisa kunjungi http://themeshaper.com/2012/10/22/the-themeshaper-wordpress-theme-tutorial-2nd-edition/

    @Dhimas K: Have a nice time with your _s

    Sorry for late reply, kadang waktu, kesibukan dan kesehatan adalah hal yang tidak bisa kita kondisikan (selalu) seperti yang kita mau…:-)

  3. nice info mas, btw boleh tanya neh tentang tahapan membuat theme wordpress itu apa sih mas? design dulu atau coding dulu ? :)

    1. Untuk yang satu ini jawabannya sangat relatif mas Abdee. Dimana hal terpenting adalah bawha theme yang kita buat harus mengikuti: WorPress Coding and CSS standards serta mengacu pada WordPress Design Guidelines. Dimana ke 3 aspek tadi terdokumentasi secara lengkap di WordPress codex.
      Untuk detail step by step membuat theme WordPress, mas Abdee bisa kunjungi Link Themeshaper di komentar sebelumnya. :-)

      Thanks,
      Sulistyo

Comments are closed.